Abbaye D'Aulne
Depuis le Moyen Âge, les moines de l'abbaye d'Aulne brassaient deux types de bières. En 1752, la brasserie fut détruite par un incendie, mais fut reconstruite en 1796. Cependant, avant 1850, les activités brassicoles de l'abbaye avaient complètement cessé.
La bière de l'Abbaye d'Aulne fait son grand retour en 1954 sous l'exploitation de M. François Leveau, brasseur-détaillant à Marchienne-au-Pont, qui en dépose la marque et la propriété. La bière était brassée à Dinant.
Au fil des années, la production fut successivement reprise par la brasserie Bavery à Couillet, la brasserie De Smedt, qui deviendra plus tard la brasserie Affligem à Opwijk. M. François Leveau vend la marque en 1996, après quoi la bière est brassée à la Brasserie Amis Réunis à Saint-Amand-les-Waters, France.
Depuis juin 2000, les bières de l'abbaye d'Aulne sont rebrassées sur le site des ruines cisterciennes de l'abbaye d'Aulne, plus précisément dans les anciennes écuries restaurées du XVIIIe siècle.
Produits de Abbaye D'Aulne
De geschiedenis van de abdij van Aulne
Volgens de legende sticht de berouwvolle struikrover Landelinus de abdij van Aulne in 637 op de bosrijke oever van de Samber. De naam verwijst naar de elzenbomen (Frans: aulnes) die er toen waarschijnlijk in grote hoeveelheden groeiden. In de volgende eeuwen wordt de cisterciënzerabdij geplunderd door de Noormannen, de Fransen en de Geuzen. Tegelijk zijn er periodes van voorspoed, met een uitpuilende bibliotheek en grootse bouwwerken.
De monniken brouwen twee soorten bieren, een sterk en een licht. In 1752 verwoest een brand de brouwerij, waarna die in 1796 heropgebouwd wordt. Rond 1850 stoppen de brouwactiviteiten van de abdij voorgoed. Vandaag zijn de ruïnes en de gerestaureerde gebouwen de toeristische trekpleister van Gozée, een deelgemeente van de Henegouwse stad Thuin, op slechts 20 minuten van Charleroi.
De terugkeer van het abdijbier van Aulne
Vandaag wordt de gewijde stilte van de abdij van Aulne slechts onderbroken door brouwers. In de gerestaureerde oude stallen uit de 18de eeuw vloeit namelijk sinds het begin van deze eeuw opnieuw abdijbier uit de tanken.
De comeback van Abbaye d’Aulne bier dateert al uit 1954. Handelaar François Leveau uit Marchienne-au-Pont, een voorstad van Charleroi, registreert het merk en de eigendom en begint met brouwen in Dinant. Daarna verhuist de productie naar brouwerij Bavery in Couillet, brouwerij De Smedt in Opwijk (die later brouwerij Affligem wordt) en brouwerij Amis Réunis in Saint-Amand-les-Waters in Frankrijk.
Meer dan alleen Abbaye d’Aulne bier
In 1998 besluit brouwerij Leveau de cisterciënzerruïnes van de abdij van Aulne te gebruiken om de bieren naar eeuwenoude recepten te reproduceren. Daarvoor blijken de gerestaureerde stallen uiterst geschikt. Vandaag is Abbaye d’Aulne een van de weinige brouwerijen binnen de muren van een niet-trappistenabdij.
De populariteit van de erkende abdijbieren wordt echter zo groot dat de brouwcapaciteit in de abdij niet meer volstaat. In 2019 opent daarom de moderne, volledig autonome Brasserie Val de Sambre op het industrieterrein in Thuin-Lobbes, op 20 minuten rijden van de abdij. Hier worden de 5 vaste variëteiten en de 2 seizoensbieren (een kerstbier en een zomerbier) van Abbaye d’Aulne volgens de kloostertradities geproduceerd, naast onder meer biobieren, fruitbieren en de Sambrée, ter ere van de 350ste verjaardag van Charleroi. Brasserie Val de Sambre heeft een totale jaarlijkse brouwcapaciteit van 50.000 hectoliter.

